Jaka woda mineralna

Polacy piją coraz więcej wód butelkowanych. To zatem, że zamieniają się nasze nawyki żywieniowe. Jeszcze jednak pijemy mniej wody aniżeli mieszkańcy Europy Zachodniej. Jaka woda mineralna jest najlepsza? Od lat 70. XX wieku spożycie wód butelkowanych w Polsce wzrosło 25-krotnie. W tym czasie toczy się na poziomie ok. 70 dm3 na twarz na rok. Średnia spożycia wód butelkowanych na terenie Unii Europejskiej jest o połowę większa niż w Polsce, choć w własnym kraju tradycja “butelkowania” sięga XIV wieku. Polska to państwo o wielkich zasobach wód podziemnych przydatnych dla rozlewnictwa. Są jednak wody o bardzo zróżnicowanym składzie chemicznym – pewne o niespotykanym na skalę światową. Obecnie w Polsce działa ok. 150 rozlewni, które produkują wody: mineralne, źródlane, stołowe i medyczne.

Wody mineralne

Cechą dzisiejszego społeczeństwa jest permanentny deficyt biopierwiastków, niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W organizmach współczesnych Polaków znajduje się stałe braki magnezu, wapnia, jodu czy potasu, co jest spowodowane m.in. błędami dietetycznymi oraz niewłaściwą obróbką technologiczną żywności. Do uzupełniania tychże niedoborów bardzo dobrze nadają się wody mineralne.

Jaką wodę mineralną najlepiej wybrać

Woda źródlana czy mineralna?

Wybierając na półkach sklepowych wodę butelkowaną pojawia się pytanie czy wybrać wodę źródlaną czy mineralną?
•Woda mineralna – to taka, w której składzie jest co najmniej jeden element mineralny, działający fizjologicznie lub odżywczo na organizm człowieka. To woda profilaktyczno-zdrowotna. Żeby woda mogła być uznana za mineralną musi spełniać ściśle określone normy co do liczby elementów mineralnych. W pewnych wodach mineralnych jest nawet do 70 przeróżnego rodzaju elementów, jednak praktyczne znaczenie ma właściwie tylko dziesięć, które należy uwzględnić przy doborze wody dla potrzeb naszego organizmu.
•Woda źródlana – to woda, która wynika ze złóż podziemnych izolowanych czynników zewnętrznych. Dzięki temu są czyste bakteriologicznie i nie mają szkodliwych elementów. Nie dbają w składzie aż tylu elementów mineralnych, co wody mineralne, natomiast są odpowiedniejsze aniżeli woda wodociągowa.

Jakie elementy powinna być dobra woda mineralna?

Wybierając dobrą wodę mineralną należy zwrócić uwagę na tematy, które są w wodzie w formie zjonizowanej, dobrze przyswajalnej przez organizm. Są więc przede wszystkim:
•Magnez – przez wielu określany pierwiastkiem życia. Jest czynnikiem wzrostu, regeneruje żywe komórki, przywraca równowagę psychiczną, wzmacnia reakcje obronne organizmu oraz spowalnia procesy starzenia. Zalecane dzienne spożycie dla dorosłych sięga 375 mg.
•Wapń – podstawowy budulec kości i zębów. Reguluję przemianę materii i jest przydatny do określonego działania serca i aktywności układu mięśniowo-nerwowego. Umożliwia leczenie pewnych procesów zapalnych. Zalecane dzienne spożycie dla dorosłych sięga 800 mg.
•Sód – podstawowy czynnik wpływający na gospodarkę wodną ustroju. Jest moderatorem krwi, hamuje odwodnieniu organizmu i trzyma równowagę kwasowo-zasadową. Zajmuje się picie wody mającej w litrze od 200 do 1000 mg sodu i od 250 do 1500 mg chlorku.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here