jajko na miękko

Właściwe przygotowanie dania często jest wyzwaniem, przez które tracimy mnóstwo czasu i energii. Gdy spieszymy się do pracy lub mamy dużo obowiązków i każda minuta jest dla nas niezwykle cenna, irytacja ze względu na czekanie w restauracji na podawane potrawy, zdecydowanie się zwiększa z każdą minutą. Dlatego coraz więcej osób woli przygotowywać we własnym, domowym zaciszu, mimo że także tutaj tracimy czas, a w dodatku potem dochodzą kolejne stracone minuty na umycie wszystkich talerzy i pomocy kuchennych.

Śniadanie jest najbardziej podstawowym posiłkiem, który powinniśmy jeść w ciągu dnia, jednak nie zawsze jest czas, aby je zjeść, gdy spieszymy się do pracy w godzinach rannych. Niekiedy na szybkości robimy sobie kanapki, które jednak nie wyglądają do końca tak, jakbyśmy chcieli. Czasem musimy obejść się smakiem i poczekać dopiero do naszej najbliższej przerwy pracowniczej. Niektórzy, próbują stołować się w tramwaju lub autobusie.

Czasem decydujemy się jednak na coś, co wymaga nieco więcej kunsztu niż kanapki. Omlet lub jajecznica są jednymi z najbardziej podstawowych posiłków śniadaniowych, których stworzenie i znalezienie przepisu nie wymaga szczególnych umiejętności. Obok jajecznicy także jajka sadzone bądź te jajko na miękko i jajko na twardo należą do znanych potraw śniadaniowych. Zasadniczą kwestią, o której należy pamiętać, zostaje jednak kwestia, ile gotować jajko na miękko, a ile gotować jajko na twardo, przez jaką ilość czasu należy zmagać się z jajecznicą, a jak długo z jajkami sadzonymi.

To właśnie czas jest tutaj najważniejszy, aby dać pożądany efekt i żebyśmy cieszyli się naszym śniadaniem w taki sposób, jak go zaplanowaliśmy. Wydaje się, że jest to bardzo łatwe – jajko na miękko gotuje się od 4 do 6 minut. Wszystko zależy od wielkości jaj. Te najmniejsze powinny być gotowane przez 4 minuty, średnie przez 5 minut, a największym powinno wystarczyć 6 minut. Wpierw należy jednak zagotować wodę – około 200 ml, do której należy dodać nieco soli.

jajka

Potem należy odczekać czas, aż woda będzie odpowiednio zagotowana i dopiero wtedy wrzucić do niej jajka, pamiętając o czasie. Gdy jajka będą gotowane przez 4, 5, lub 6 minut w zależności od wielkości, należy je wyjąć z wody i zalać zimną wodą. Kwestia ugotowania jajka na twardo wiąże się głównie z długością gotowania. W tym przypadku należy gotować około 8 – 10 minut. Sam schemat przygotowania jest jednak podobny – należy wpierw zagotować odpowiednio wodę, potem wrzucić do nie jajka, a po ich wyjęciu zalać je zimną wodą.

Większą zabawę stanowią przyrządzenie jajecznicy

Jest to mniej czasochłonne zajęcie, aniżeli przygotowanie jajka na miękko lub twardo, bo zazwyczaj wystarczą już 2 – 3 minuty. Różnica jest taka, że jajek w tym wypadku się nie gotuje, a smaży. Należy jednak pozbyć się skorupek, a zawartość wrzucić na patelnię. Pamiętać należy o maśle, które stanowi podstawę do właściwego usmażenia jajecznicy. Oprócz tego jajecznica smakuje dobrze, jeżeli ma przy sobie odpowiednie dodatki.

Niektórzy lubią jajecznicę z szynką, inni z kiełbaskami, jeszcze inni z boczkiem. W zależności od tego, co Tobie pasuje, warto więc dodać pewne dodatki mięsne. Nie należy zapominać także o cebulce lub czosnku, które potrafią nadać idealny smak potrawie. Polecane do jajecznicy są także pomidory lub szczypiorek. Warto odpowiednio smażyć jajecznicę, żeby warstwy nie przyczepiły się do spodu patelni. Trzeba uważać, kiedy jajka właściwie się zetną, a wtedy można podawać tę potrawę.

Oczywiście sama jajecznica bardzo dobrze smakuje także z chlebem. Jajka sadzone to jeszcze inna możliwość przyrządzenia potrawy z jaj. Podobieństwo do jajecznicy mieści się w tym, że jajka sadzone także się smaży i także jako podstawę używa się pod ten cel masło. Ważne jest, aby nie smażyć dwóch jajek jednocześnie, bo mogą złączyć się z białkami, a nie do końca chodzi jednak o taki efekt. Wpierw trzeba jednak odpowiednio rozgrzać patelnię, żeby móc na nią włożyć jajka.

ile gotować jajko na miękko

Dopiero gdy widzimy, że masło się rozpuściło, to wiemy, że to już ten czas. Jajko sadzone powinno się smażyć przez 5 minut. Po tym czasie można zsunąć jajko z patelni. Najlepiej podawać je z ziemniakami oraz z mizerią. Aby przyozdobić jajko, użyć można koperku. Jajka mają tę zaletę, że są bardzo bogate w białku i inne składniki odżywcze.

Jednocześnie zapewniają dużo energii, są więc idealnym posiłkiem na początek dnia. Jednocześnie należy pamiętać, aby nie spożywać jajek w zbyt dużych ilościach, grozi to bowiem podwyższeniem się poziomu cholesterolu albo innymi przykrymi dolegliwościami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here