Jagody – właściwości odżywcze i zdrowotne

Bez wątpienia zdecydowana część osób lubi owoce oraz nie ma się, co temu dziwić, bo są one faktycznie przepyszne, a także spożywanie owoców, ma rzeczywiście niezwykle korzystny nacisk na całe nasze zdrowie. Wiadomo, iż wszyscy lubią rozmaite owoce, a jednym z owoców, które bez wątpienia są najsmaczniejsze, są jagody. Jednak nie każda osoba, zdaje sobie sprawę z tego, iż jagody, to także wyjątkowe oraz przepyszne remedium, które pomoże nam sobie poradzić z wieloma nieprzyjemnymi chorobami oraz kłopotami. Przede wszystkim, pomagają zatrzymać biegunkę, przynoszą pomoc w bólach brzucha oraz zatruciach pokarmowych. Powinny je przyjmować, także osoby z cholesterolem, oraz także diabetycy. Dowiedz się dokładnie, jakie wartości lecznicze oraz odżywcze mają jagody, a tego wszystkiego dowiedz się z tego niezwykle ciekawego i interesującego artykułu.

Jagody – wartości regeneracyjne oraz lecznicze

Uszczelnienie naczyń krwionośnych – substancje zamknięte w borówkach przedłużają działanie witaminy C, zapobiegają depolaryzacji kwasu hialuronowego. Przez wzmocnienie gęstości kolagenu, zwiększa się spójność tkanek, co sprawia, iż tkanki stają się silniejsze.
•Działanie przeciwzapalne – elementy zamknięte w jagodach posiadają zdolność zmniejszania odczynu zapalnego. Cyjanidyna oraz witamina C posiadają wartości hamowania aktywności histaminy, co powoduje zmniejszenie odczynu antygenu.
•Działanie nawilżające, zmiękczające oraz wygładzające skórę – możliwe jest dzięki obecności w jagodach takich elementów, jak: związki witaminowe, pektyna, aminokwasy i organiczne kwasy owocowe. Kwasy owocowe zapobiegają pogrubieniu rogowej powłoki naskórka, co ma nacisk na zmiany trądzikowe. Dzięki temu stan skóry ulega polepszeniu. Witaminy A oraz C rozjaśniają skórę oraz hamują powstanie piegów. Elementy zamknięte w bzie oraz borówkach przyczyniają się do poprawy stanu skóry, rozwoju elastyczności skóry, wygładzenia powłoki zrogowaciałej naskórka i ułatwienia wprowadzenia elementów czynnych.

jagody - wlasciwosci i wplyw na nasz organizm

•Działanie przeciwutleniające – elementy przeciwutleniające usuwają nadmiar wolnych rodników, co przyczynia się do poprawy stanu skóry. Natomiast alfa-hydroksykwasy, witamina PP, beta-karoten oraz witamina C mają pozytywny nacisk na skórę, która była wystawiona na długotrwałe działanie promieni słonecznych. Działanie tychże elementów powoduje: zwolnienie procesów starzenia się skóry, ograniczenie ryzyka raka skóry i regenerację skóry.

O wartościach leczniczych oraz wzmacniających jagód

Bez wątpienia jagody, również świeże, jak i w postaci przetworów czy mrożone, warto włączyć do kuracji z powodu znacznych atrybutów prozdrowotnych tychże owoców. Co prawda przetworzone jagody tracą część zamkniętych w nich treści bioaktywnych, jednak nadal pozostaje ich na tyle duża liczba, iż jedzenie jagodowych konfitur czy dżemów wyjdzie nam na zdrowie. Zwłaszcza, że jagody to owoce sezonowe oraz ich urok polega na tym, iż to, czego nie zdążymy zjeść w wakacje, winno trafić do słoików czy zamrażarki. Co uzyskamy dzięki borówkom? Dostarczą nam one witaminy C, E, K, PP, witamin z klasy B, beta-karotenu, garbników, antyutleniaczy, kwasów organicznych i soli mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, sód, a również selen oraz cynk.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *