ile gotować brokuły

Brokuł ma wiele właściwości zdrowotnych, które warto byłoby wykorzystać. Według ostatnio robionych badań można liczyć na to, że brokuł będzie nas chronił przed rakiem, wrzodami żołądka czy anemią. Jeśli osoby mają problemy ze wzorkiem albo cukrzycą to to warzywo powinno znaleźć się w ich codziennej diecie. W brokule znajduje się bardzo dużo witamin i składników mineralnych.

Jest to warzywo smaczne i pożywne, ale nie każdy daje się do niego przekonać. Najgorzej będzie z dziećmi, ale warto powoli brokuły wprowadzać do codziennych posiłków dziecka, bo dzięki temu będzie o wiele bardziej zdrowe. Oczywiście my również powinniśmy z tego skorzystać, bo nie ma nic ważniejszego od zdrowia. Dzisiaj resztę poza zdrowiem można sobie kupić, dlatego zadbajmy o siebie, a będziemy o wiele bardziej szczęśliwi.

Skąd wziąć brokuły?

Większość z nas pójdzie do sklepu i sobie brokuły kupi. Nie mamy innego wyjścia, bo skąd mamy go wziąć? Byłoby jednak lepiej gdybyśmy mogli dochować się własnych brokułów, bo są wtedy o wiele zdrowsze. Tam gdzie idzie się na masową produkcję tam dodaje się wiele pestycydów i taki brokuł niestety nie ma nic wspólnego z jakimikolwiek właściwości. Mało tego może nam nawet zaszkodzić. Tak to właśnie wygląda, że dzisiaj dla zysków można zrobić naprawdę bardzo dużo, dlatego my musimy być ostrożni.

Warto posadzić sobie rozsadę brokułów i dopilnować żeby nam coś z tego urosło. Brokuł nie jest trudny w hodowli i ma ważną zaletę. O ile ścięcie kapusty czy kalafiora oznacza, że nic nam już nie wyrośnie o tyle ścięcie głównego kwiatu brokułu powoduje, że zaczną nam rosnąć na tym mniejsze brokuły. Tak będzie właściwie do mrozów, a zatem można będzie się cieszyć przez cały okres letni i jesienny brokułami. Można posadzić dwa czy trzy i już będzie z tego efekt, jakiego oczekujemy. Warto w ten sposób do tego podchodzić, a wtedy na pewno znajdziemy trochę wolnego czasu na podlewanie takiej roślinki.

brokuły

Robimy to dla własnego zdrowia, bo mając brokuł na działce wiemy, że jest on w stu procentach zdrowy, bo my nic szkodliwego do niego nie dodajemy. Nam nie zależy żeby był bardzo dużo i kształty. Nam zależy żeby po prostu był i ten cel na pewno uda nam się bardzo szybko osiągnąć. Niektórzy mówią, że brokuł to taki niedojrzały kalafior, bo struktura właśnie kalafiora przypomina. Różni się między innymi kolorem i właściwościami. Kalafior nie ma aż takich właściwości jak brokuł, dlatego ten drugi powinien nas o wiele bardziej zainteresować. W ten sposób będzie można zadbać o swoje zdrowie.

Gotowanie brokułów

Zanim przystąpimy do gotowania brokułów to trzeba pamiętać o tym żeby go bardzo dokładnie umyć. Trzeba to zrobić pod zimną wodą i trzeba sprawdzić czy brokuł nie ma jakiś robaków, bo jeśli już trochę czasu leży w lodówce to szanse na to są bardzo duże. Teraz przyszła pora na dzielenie go na małe różyczki i odcinania gałązek. Nóżki oczywiście też zostają, ale trzeba je będzie pokroić na mniejsze kawałki. Wtedy będą nam o wiele bardziej smakowały.

Trzeba będzie zagotować wodę i na wrzątek wrzucić brokuły, które wcześniej przygotowaliśmy. Gotowanie brokułów nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy nam pięć minut żeby można było przyrządzić brokuły. Oczywiście pamiętajmy, że te pięć minuty nie liczymy od momentu wrzucenia brokuły tylko od momentu, kiedy na nowo się woda zagotuje. Dla smaku trzeba osolić wodę, bo inaczej brokuł nie będzie nam podchodził. Wystarczy na jeden litr łyżeczka soli i mamy problem rozwiązany.

danie i brokuły

Co dalej?

Teraz przyszła pora na wyjęcie brokułów z garnka. Trzeba uważać, bo woda jest bardzo gorąca i łatwo można się poparzyć. Najważniejsze to teraz odcedzić żeby nie zawierały zbyt wiele wody. Jeśli mają piękny zielony kolor to oznacza, że wszystko poszło dokładnie tak jak trzeba. Zjeść brokuły można na wiele sposobów. Są osoby, które biorą takie ugotowane brokuły w rękę i jedzą. Można również dodać im trochę smaku, a do tego wystarczy nam zrobić posypkę z tartej bułki z masłem.

Wtedy mamy gwarancje niesamowitego smaku, który powinien zachęcić każdego z nas do częstszego spożywania brokułów. Samo przygotowanie tak smacznego i zdrowego jedzenia nie zajmuje nam zbyt wiele czasu, dlatego powinniśmy się na to częściej skusić. Zachęcajmy innych członków rodziny, a w tym dzieci do tego żeby jeść brokuły. Można je przyrządzać nie tylko w ten sposób, jaki został opisany, ale można również dodawać go do sałatek. Na pewno znajdziemy takie rozwiązanie, które sprawi, że w naszym domu brokuły zagości na znacznie dłużej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here